Nya affärsmöjligheter
på projektmarknaden

Bostadsbyggandet (nyproduktion) i de 50 största kommunerna

Bostadsbyggandet är hetare än någonsin. Så hett att du nästan varje dag kan se eller höra politiker, journalister och branschfolk uttala sig om det. Det är viktigt för Sverige och viktigt för väldigt många företag. Ofta handlar det om att det lyfts fram som ett problem - det byggs för lite bostäder. Men även om det kan tyckas byggas för lite så byggs- och planeras det mycket bostäder i vissa kommuner! Vi har valt att fokusera på statistik gällande 50 största kommunerna sett till befolkningsmängd. De står tillsammans för drygt 6 miljoner invånare vilket motsvarar ca 60 procent av hela landets befolkning. Sett till befolkningsökningen står dessa kommuner för 68 procent av ökningen mellan 1 januari-30 juni 2018. (källa: SCB)

De 50 största kommunerna står för ca 75 % av alla byggstarter då det gäller nya bostäder i Sverige. I skrivande stund (september 2018) ligger byggstartsindex för dessa kommuner på -16,1 % och projekteringsindex på +12,1 %.

Men vilka av dessa kommunerna utmärker sig på olika sätt? Var har det byggstartats mest nya bostäder totalt eller per capita? Var har det projekteringsstartats mest nya bostäder totalt eller per capita? Var finns det största utbudet av lägenheter totalt eller per capita?

Vi har valt att titta på byggstatistik från landets största databas med historiska, aktuella och framtida planerade byggprojekt (vår egen, källa: Sverige Bygger), befolkningsstatistik från SCB samt statistik från Booli.se då det gäller utbud av befintliga och nya lägenheter. Sammantaget ger det en intressant bild av byggandet av nya bostäder nu och framåt.

Vill du själv ta fram alla topp 50 i de olika topplistorna kan du beställa hela underlaget i en Excelfil utan kostnad via formuläret bredvid.

Du får dessutom en färsk rapport med byggstatistik över nyproduktion av bostäder i Sverige – även den helt utan kostnad.

Vill du se aktuella nya bostadsprojekt i Sverige hittar du den typen av byggprojekt här.

Planerad nyproduktion av bostäder i Sverige hittar du här.

Kostnadsfri Excelfil och rapport om nyproduktion av bostäder

Fyll i formuläret så får du en Excelfil som innehåller statistik om nyproduktionen av bostäder i de 50 största kommunerna. Byggstatistik från Sverige Bygger gällande både byggstartsvolymer och projekteringsstartade framtida uppskattade byggvolymer, befolkningsstatistik från SCB samt utbudsstatistik från Booli.se. Du kan själv filtrera och skapa dina egna topplistor bland de 50 största kommunerna i Sverige.

Du får dessutom en färsk rapport (data t o m sep 2018) med byggstatistik över nybyggnation av bostäder i Sverige.

Du binder dig inte till något


(* obligatoriska fält)

Se policy för datahantering, integritet och cookies här.